Fodslaw Jammerbugten 
er en lokalafdeling af den 
landsdækkende
 

"Vandreforeningen 
Fodslaw"

Arkiv: Marts og april 2002

Herunder ser du beskrivelse af de forårsture vi gik i marts/april 2002.

BEMÆRK: "Grå datofelter" er fortid, og "Hvide datofelter" er fremtid! 

Dato
og tid

Vandreområde
og naturtype

Mødested 
og P-plads

Lørdag

02. mar.

kl. 13.30

Saltum Strand

Vi går tur i det dejligt varierede sommerhusområde. Terrænet varierer med plantage, klitter, natur stier mv. Mange flotte sommerhuse at iagttage. Og så selvfølgelig et smut til havet hvis ikke vejret driller.

Sådan gik turen...

44 friske fodslawere mødte op denne dag ved  transformatortårnet på Saltum Strandvej. 

Vejret var friskt blæsende og solen stod flot og gav fine udsigter over et klart mørkegrønt Vesterhav med hvide skarpe tænder, da vi undervejs over klittoppene nød udsigten alt mens sandskornene fra fygesandet fandt vej ind i øren, næse og mund. En knasende tænderskærende lyd begyndte så småt at blande sig med vindens susen. 

Vi kom gennem sommerhusområder, over klitter og helt ud til havkanten hvor havskummet stod ind over stranden i store hvide totter.

Vi kom atter bag yderste klitrække, for øjeblikket senere at erfare, at store søer var hvor stien ellers plejer at ligge. Den seneste tid megen regn fornægtede sig ikke. 

Vi måtte ad omveje rundt om søerne og alle kom vist nogenlunde tørskoede turen igennem. 

Alt i alt en dejlig frisk tur med vindsus og havluft og med store doser sollys som vi alle har så hårdt brug for i en ellers noget regnfuld og mørk tid. 

Evys hjemmebag og kaffe da vi kom i mål gjorde turen fuldkommen. Tak for det. 

Vi ses igen i om en uge i Svinkløv.

P– ved Saltum Strandvej ca. 1 km før havet. Ved transformatortårnet lige før skoven i sydside af vejen. Kort før sti 100.

 


Frisk vind over jammerbugten...

Lørdag

09. mar.

kl. 13.30

Svinkløv Plantage. Hugormereservatet!

Vi går på opdagelse i Svinkløv Plantages sydvestlige del. Bl. a. skal vi en tur gennem Hugormereservatet og Søbakken med Jettestuerne. Vi nyder udsigten viden om fra de skønt beliggende lyngbakker.

Sådan gik turen...

43 deltagere mødtes ved rastepladsen på Gl. Hvarrevej i Svinkløv Plantage.

Vinden ruskede og regnskyerne hang truende over vore sagesløse hoveder.

En del nye eventyrlystne gængere var mødt op efter i radioen at have hørt om den "farefulde" ekspedition til Hugormereservatet i Svinkløv Plantages sydvestlige udkant. 

Lad os blot indrømme det med det samme:
Hugormene forblev fornuftigvis dybt gemt i deres vinterhi denne regnfulde køligt blæsende lørdag. Vi så ikke en.

Men vi gik som sædvanlig en dejlig tur i et spændende fredet område. Hugormereservatet var som sagt fugtigt. Ja det var nærmest oversvømmet. Så meget nedbør har vi fået denne vinter.

Godt at de fleste havde fornuftige støvler på, og at det i øvrigt var muligt at forcere området uden risiko for drukneulykker gennem et omhyggeligt valg af græstuer.

Vi fik også set den store Jettestuen på Søbakken, og vi fik set de første forårsbebudere på de stierne gennem de lyngbeklædte sydskråninger i form af blomstrende tusindfryd mm.

Undervejs omkring telefondalen fik vi også lov at nyde synet af den på vore kanter ret så sjældne op til 2 meter høje og brede Tornblad, som her står i store bundter i den lune sydvendte slugt og blomstrer flot gult omtrent året rundt, men især netop i marts-juni. På afstand tror man der er tale om gyvel.
Den ser imponerende utilnærmelig ud med sit flor af 2-3 cm sylespidse torne, der rent faktisk er dens blade. Den har, om nogen, tydeligvis indført sine helt egen naturbeskyttelse. 

Vel ankommet i mål kom kaffe og kage på bordet. Ugens bedste kop kaffe. 

Næste uge ses vi så i et helt andet naturområde omkring Overklitten Sø i Tranum Klitplantage nær Rødhus.

P-ca. 1 km inde ad Gl. Hvarrevej (grusvej). Kør feks op ved Hjortdal Kirke og ud ad Skovlyvej. Den går over i grusvejen.

 


Her folderen over Svinkløv Plantage udgivet af Skov og Naturstyrelsen.

Heri kan læses om plantagen og den omgivelser.

Lørdag

16. mar.

kl. 13.30

Overklitten Sø nær Rødhus

Fint plantageområde med bl.a. Overklitten Sø liggende som et stort åbent vådområde som året rundt tiltrækker mange svømmefugle og dyr i det hele taget. Med udsigtstårn og fine vandremuligheder.

Sådan gik turen...

Igen blev vi helt betænkelige ved om nu også der var plads nok til alle bilerne på parkeringsområdet ved Overklitten Sø.

Inden klokken faldt i  slag, og Oskar bød velkommen til de fremmødte, var 55 dukket op denne lidt kolde overskyede lørdag eftermiddag. Der blev dog plads til alle.

Oskar viste pokalen frem fra 
         Vintertur ved Tornby
Der blev klappet behørigt som fin hyldest til de 34 deltagere der havde været med til at bringe den i hus.

Turen rundt ved Overklitten Sø viste bla en sø fuld af vand. Sjældent har Overklitten Sø været så bugnende og omfangsrig. Den megen nedbør denne vinter fornægter sig ikke.

En del nye deltagere havde ikke været til tops i udkigstårnet ved søen, så vi holdt en lille pause der, så så de fik tid til at nyde det smukke syn over søen.

Videre gik det ad sti og vej i den til tider noget fugtige skovbund. 

Vi nåede rundt uden våde fødder, og eneste større udfordring på turen blev en mindre grøft som måtte forceres i flyvende stil. Med en hjælpende hånd gik det fint for alle. 

Kaffe og kage var godt at smage! :-)

P-ved Overklitten Sø som nås fra Rødhusvej (fra Brovstsiden) eller fra Bratbjergvej (fra Pandrup siden).

Lørdag

23. mar.

kl. 13.30

Fosdal Plantage ved Lerup

Storslået naturområde med dybe kløfter som Fosdal og Langdal mfl. På en klar dag er her milevid udsyn fra de høje gamle kystskrænter. Dertil et utal af oldtidsminder. En rigtig naturperle ved Jammerbugten.

Sådan gik turen...

38 deltagere blev ført rundt i "De blå Bjerge" ved Fosdal og Langdal denne fine køle forårsdag. Klart vejr med gode udsigter. 

Vi kom både gennem Langdalen, som sine steder var ret så fugtig i bunden, og  vi kom gennem Fosdalen, som med sine gangbroer er lettere at forcere.

I Langdalen måtte vi kravle noget op ad kløftens sider for at undgå det meget våde kildevæld i bunden. 

Alle kom dog igennem i fint humør og mange gav udtryk for at nyde den lidt større udfordring.

Efter Langdalen gik vi op og nød udsigten fra Lien ud over Jammerbugten, som netop lige vest for Langdalen byder på særligt smukke udsigter. 

Vi gik ned gennem en kløft i den gamle kystskrænt og fik set rester af gamle stendysser, som tidens tand har revet op og spredt ned over klintens skråning.

Hjemturen gik gennem selve Fosdalen, og alt i alt fik vi denne dag en dejlig varieret tur. 

P-plads på græsarealet vest for Lerup Kirke. Undgå kirkens P-plads. Der kan risikere at være kaldt til lørdagsbryllup.

 


Lærketræerne er nu så småt på lune steder ved at lægge an til årets nåledragt.

 

 

 

Lørdag

30. mar.

kl. 13.30

Påskelørdag holder vi fri

Husk at du sagtens kan komme ud at gå med fodslaw selv om din lokalafdeling holder fri. Se i vandrekalenderen. Der er flere tilbud. Prøv f.eks. Løgstørvandring Langfredag fra Vindblæs Skole.

Lørdag

06. apr.

kl. 13.30

 

Hunetorp Klitvej / Kystvejen v/ Rødhus

Turen denne dag går ud i klitlandskabet nord for Rødhus Ferieby. Vi kommer gennem plantagen, en tur på stranden og kommer godt rundt i klitterne. Hist og pist et sommerhus i et ellers øde område.

Sådan gik turen...

54 deltagere gik en dejlig tur i det flotte klitområde nær Rødhus.

Solen stod flot på himlen, og vejret var i det hele taget fint.

Se billederne hosstående.

De taler for sig selv.

Endnu en dejlig vandretur med Fodslaw Jammerbugten.

 

Parkering på rastepladsen på hjørnet af Hunetorp Klitvej og Kystvejen nær Rødhus.


En del af flokken er steget til vejrs ved havet nær Rødhus. 
Der spejdes efter Svinkløv og Bulbjerg som ses i det fjerne.


Pause på klittoppen i dejligt klart vejr.

 


På vej mod havet fra forreste klitrække.

 


Afslutning med kaffe og kage og god gedigen hyggesnak. 
I strålende fint forårsvejr.

 

Lørdag

13. apr.

kl. 13.30

 

Blokhus Plantage

Denne dag har vi samtidig lang ført vandring (se bagsiden). Mød op og se denne brogede flok starte ud efter middagspausen i skolegården. Selv går vi en tur i plantagen og kommer måske på stranden.

Sådan gik turen...

Lisbet Hvarregaard og Margit Alletorp stod ekstraordinært for turen denne dag i Blokhus Klitplantage, idet de der normalt havde tjansen denne dag var afsat til anden side som hjælpere ved den årlige førte kystvandring FOSDAL-LØKKEN som foreningen stod som arrangør af samme dag.

I skolegården kl. 13.30 var der således en større hoben mennesker samlet, idet 32 motionister stod parat til at gå Fodslaw Jammerbugtens sædvanlige ugentlige motionstur, som denne gang udgik fra Hune Friskole.

Samtidig var hele forsamlingen af 45 km turgængere og hjælpere i skolegården på middagsrast ved samme tid.

Oskar bød velkommen til de 32 motionister og ønskede dem god tur under ledelse af som sagt Lisbeth og Margit.

Det blev ifølge pålidelig kilde en god motionstur og efterfølgende kaffe og kage var også på toppen. Inger Villadsen havde bagt kagen til dagen. Tak for det!

Parkering i skolegården ved Hune Friskole ca. 2 km før Blokhus

Lørdag

20. apr.

kl. 13.30

 

Sandmosevej (Ejstrup Strandvej)

Blandet plantage. Vi kommer tæt på det militære skydeterræn ved Rødhus, og lægger vej gennem AMU centeret og ser lidt af dette store kursuscenter. En rigtig god varieret tur, med en fin rasteplads til kaffen.

Sådan gik turen...

47 deltagere til turen i dag i Tranum Klitplantage. Et par bedsteforældre havde lokket hvert et barnebarn med på turen. De så ud til at nyde samværet med den ældre generation.

Vi kom godt rundt i plantagen, og gik en overgang lige på grænsen til skydeterrænet i området. Militæret har i området syd for Rødhus et større øvelsesområde, hvor der afholdes skydninger. Denne dag lød der maskingeværsalver og andre skud derfra, og en del af vore vandrere blev lidt urolige da vi rent faktisk gik en del af turen på grænsen af det "forbudte" område, og en overgang havde direkte øjenkontakt til de danske Jens'er som denne flotte solskinsdag var ude at øve sig i fædrelandets bevogtning.

På turen gennem AMU centeret måtte vi udenom en grøft som ikke var der sidst. Der blev flaget på stedet, og mange biler i området tydede på afholdelse af festligheder af en eller anden slags.

Vi passede dog os selv og fik dagens gode motion i plantagen, hvor knopperne på løvtræerne stod saftspændte og på spring til livet. 

En sjælden gæst, Helge Jonsson, fra Åbybro, var mødt frem denne dag. Dejligt at se han stadig er godt med trods sin efterhånden høje alder.

Peter Hvarregaard med "ledsager" (stok), som måtte melde afbud som hjælper til Fosdal-Løkken turen sidste lørdag på grund af dårlig ryg, var atter med ude, og havde det nu tydeligt bedre. 

Maren Marie og Eli som står for kaffen og kagen denne måned havde begge dele parat efter turen.

En bilfuld planlagde at tage til Nibe Fodslaws forårstur i morgen søndag.

P- på rastepladsen, som ligger ind til højre fra Sandmosevejen ca 50 meter fra Vestkystvejen i retning mod havet.

 

Lørdag

27. apr.

kl. 13.30

 

Langdal Plantage

Langdal Plantage er ligesom naboen Fosdal Plantage en naturperle ved Jammerbugten. Fint kuperet terræn med flotte udsigter over Jammerbugten. Vi skal nyde udsigten denne forårsdag her kort før løvspring.

Sådan gik turen...

Fremmødt var 43 deltagere denne lørdag lige efter St. Bededag. 

Herluf førte turen og trak flokken ned gennem selve Langdalen hvor der altid står vand ud af brinken fra et kildevæld. Der var således optræk til våde tæer, men som ved et mirakel kom alle stort set tørskoet igennem. 
Selv Erik Jørgensen,  som havde valgt at gennemføre turen i sandaler denne dag. Han fik en hjælpende hånd til at holde balancen mens han forcerede det våde område via nogle udlagte grene og lignende.

En del var forhindret med andre familiegøremål. Bla. konfirmationerne er over os nu, og børnebørnene er jo i den alder hos mange af vore medlemmer.

Også formanden havde været til konfirmation og kom derfor for sent, idet hjemturen fra det midtjyske dagen derpå fra Horsenskanten bød på en lang køretur mod nord til Langdal Plantage som skulle have været nået til tiden 13.30, men med tæt trafik i Silkeborgområdet mm gjorde altså at klokken blev 14.00 i stedet i stedet for 13.30 da han nåede frem sammen med Tove. 

Fik dog gået en tur i plantagen og nød kaffen og kagen med de øvrige i mål kl. 15.00. 

Det var også dagen hvor Finn Grundsø kom til at efterlade bilnøglerne inde i sin bil og smække døren, så Falck måtte hidkaldes og demonstrere hvor nemt det er at bryde ind i en moderne bil. 

Finns gode humør blev genoprettet men han kom heller ikke med rundt på den ordinære tur, men ramlede ude i plantagen sammen med de forsinkede Tove og Oskar. Sammen gik de så en lille times tid og stødte til hovedflokken ved kaffen.

Under kaffen blev der lagt planer for samkørsel til Randers Fodslaws Forårstur ved Fussingø dagen efter om søndagen d. 28. april 2002.

Mindst 2 bilfulde gængere tager af sted til Randers søndag.

Herefter er der dømt "tirsdagsaftenture" i maj, med forskellige startsteder.

Parkering ved Udsigten. Der køres ind fra Tranum Strandvej. Indkørsel ca. 500 m neden for Tranum By.


Udsigt en gråvejrsdag fra Lien i de Blå Bjerge.

 

 
Nye røde kogler pibler frem d. 27. april i dette  grantræ som står på skrænten ved Langdale Plantage i De Blå Bjerge. 

Hele perioden

For alle ture gælder:

Ovenpå sådan en herlig travetur i gode venners lag nyder vi ”ugens bedste kaffe og kage”.

Overskuddet fra kaffe-salget går til diverse medlemsarrangementer.

Turstederne er udvalgt under hensyntagen til naturskønhed og parkeringsmulighed for op til 60 deltagere pr gang.